Noutaţi

Banca Națională crește cota de capital propriu a băncilor în activitatea lor operațională„Finanțează” Banca Națională bugetul de stat în detrimentul economiei? Și ce legătură au FMI și băncile comerciale cu asta?Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Octombrie, a.2025Măsuri inflaționiste în condițiile unei inflații ridicate sau așteptarea politicii Stop-and-Go a Băncii Naționale a MoldoveiDr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cercetători din Italia au început să folosească imprimante 3D pentru a face gustări din celule vegetale și spun că rezultatul poate ajunge în spațiul cosmic

Cercetători din Italia au început să folosească imprimante 3D pentru a face gustări din celule vegetale și spun că rezultatul poate ajunge în spațiul cosmic

Oameni de știință din Italia creează gustări dulci realizate din celule vegetale cultivate în laborator și reziduuri de fructe, obținând un material pe care o imprimantă 3D îl poate transforma apoi în „produse de patiserie” cu un conținut nutrițional ridicat, relatează Reuters.

Chiar dacă bogatele tradiții culinare ale Italiei au obținut recent statutul de patrimoniu UNESCO, persoanele implicate în proiectul „Nutri3D” al agenției publice de cercetare ENEA arată că oamenii de știință sunt hotărâți să împingă limitele în căutarea unor gustări sustenabile și bogate în nutrienți.

Printre prototipuri se numără batoane nutritive și lucioasele „perle de miere”, concepute pentru a păstra aroma și valoarea nutrițională.
„Într-o lume în care terenurile arabile se reduc, iar schimbările climatice ne obligă să regândim producția de alimente, obiectivul este să continuăm să producem ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm”, a declarat Silvia Massa, șefa laboratorului Agriculture 4.0 din cadrul ENEA.

Scopul „nu este să cultivăm planta în sine, ci celulele ei”, a subliniat aceasta.

Cercetători din Europa de Nord au condus eforturile inițiale, cu laboratoare din Finlanda care produc compoturi de fructe din culturi celulare. Alți cercetători, din Zurich, dezvoltă arome similare cu cele ale cacao.

Cercetătorii italieni afirmă că aduc „creativitate” unui domeniu aflat în expansiune
„Noi, italienii, adăugăm creativitate, combinând alimentele celulare cu produse menajere recuperate”, a spus Massa, referindu-se, de exemplu, la reziduurile de fructe rezultate din producția de gemuri.

Proiectul este derulat împreună cu EltHub – o firmă italiană privată de cercetare și dezvoltare tehnologică, parte a grupului ELT – și cu Rigoni di Asiago, o companie de familie specializată în produse alimentare ecologice.

La EltHub, în regiunea centrală Abruzzo, materialele vegetale ale ENEA sunt modelate cu ajutorul unei imprimante 3D.

Un sondaj realizat de ENEA a arătat că 59% dintre respondenți ar fi dispuși să încerce astfel de alimente.

Ermanno Petricca, directorul EltHub, afirmă că tehnologia ar putea fi utilă și în medii cu resurse limitate, precum spațiul cosmic sau zonele de conflict. El numește aceste gustări „fructe pentru astronauți”.

ENEA testează, de asemenea, microplante și nano-roșii pentru cultivare în spațiu.

Pe Pământ, imprimarea 3D a alimentelor ar putea permite o nutriție personalizată pentru persoanele cu restricții alimentare, potrivit cercetătorilor. Un restaurant cu specific exclusiv vegetal din Roma, Impact Food, oferă deja în meniu felii de „carne” imprimate 3D.

hotnews.ro

Noutați dupa tema