Noutaţi

Când nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Martie, a.2021Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

EU4Moldova: Startup City Cahul – aruncă o privire în lumea posibilităților oferite de EU4Innovation Centre

EU4Moldova: Startup City Cahul – aruncă o privire în lumea posibilităților oferite de EU4Innovation Centre

Evenimente comunitare, proiecte pentru antreprenori, programe educaționale în domeniul IT – sunt doar câteva dintre inițiativele care vor fi găzduite de viitorul EU4Innovation Centre din orașul Cahul. Acesta va fi construit pe teritoriul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” și urmează să-și deschidă ușile în anul 2022. Centrul va fi creat cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” implementat de ATIC. Odată cu lansarea acestuia, vor spori semnificativ perspectivele și oportunitățile de angajare în IT sau domenii conexe, de instruire continuă a profesioniștilor și specialiștilor non-IT, precum și posibilitățile de lansare și dezvoltare a noilor afaceri IT în regiunea Cahul.
https://fb.watch/4PHOz81TB3/
Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul:Crearea EU4Innovation Centre va da un imbold și o plusvaloare potențialului intelectual al localității Cahul. Amplasarea geografică a acestui centru deschide numeroase oportunități de cooperare transfrontalieră, cu parteneri din România și Ucraina. Cred că proiectul EU4Innovation Centre va oferi oportunități de învățare și creștere pentru viitoarea forță de muncă, care va conduce un nou val al inovațiilor în regiune și în țară.”
Prin dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC, proiectul își propune creșterea atractivității regiunii Cahul, dezvoltarea economică prin inovații și crearea mai multor oportunități pentru locuitorii raionului Cahul. De asemenea, acesta urmărește ca în următorii ani să contribuie la creșterea nivelului de salarizare (salariul mediu din regiune) cu minim 15%, precum și la ascensiunea sectorul IT local, care să reprezinte minim 5% din cel național în următorii 3 ani.
Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat „B. P. Hașdeu”: „Din perspectiva Universității de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul, considerăm că EU4Innovation Centre va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării regiunii în ansamblu, dar și nemijlocit a domeniului IT. Va deschide noi orizonturi pentru instituțiile, afacerile și profesioniștii din regiune. Pentru tinerii din Cahul, proiectul oferă o perspectivă de a cunoaște bazele tehnologiilor informaționale și de a le aplica în domeniile lor de activitate. Văd acest centru de excelență ca un punct de atracție pentru toți tinerii din regiunea de sud, activitatea căruia va impulsiona viața universitară și va contribui la dezvoltarea economică, socială și spirituală.”
EU4Innovation Centre – activități, infrastructură și utilități
Activități și conținut. Centrul va avea o suprafață totală de cca 2000 de m2 și planifică realizarea a minim 137 de programe și activități pentru mii de beneficiari locali până în 2022. Acesta va oferi servicii și experiențe de succes la nivel național, dar și va dezvolta mai multe servicii locale și inițiative dedicate beneficiarilor de orice vârstă sau gen – elevi, studenți, profesori, tineri profesioniști, antreprenori etc. Programele oferite vor acoperi o serie largă de subiecte, de la tehnologiile de bază până la cele mai actuale tendințe, cu accent pe proiecte practice.  Centrul își propune să devină un punct de atracție pentru toți cetățenii din regiunea Cahul prin evenimente comunitare dedicate networking-ului, schimbului de experiență, bune practici și expertiză între specialiștii din diverse domenii. Toate acestea – pentru a extinde oportunitățile de dezvoltare profesională a locuitorilor din regiune și a încuraja antreprenoriatul tehnologic, atât din municipiul Cahul, cât și din localitățile învecinate.
Infrastructură. Infrastructura centrului include zeci de săli de conferințe, de training, săli de ședințe și birouri spațioase pentru activități relaționate cu sectorul tehnologic sau cel al afacerilor. EU4Innovation Centre va pune la dispoziție utilități moderne pentru evenimente cu până la 300 de participanți, dar opțiuni alternative dedicate evenimentelor mai mici, cu 20-100 de participanți. Pentru cei interesați de a-și desfășura activitatea profesională aici, centrul va pune la dispoziție 50 de spații comune de lucru („co-working spaces”) și birouri, cu o suprafață de până la 200 m2. EU4Innovation Centre urmează să corespundă unor rigori stabilite de centre similare din Republica Moldova și internaționale, găzduind cursuri de formare și sesiuni de instruire pentru copii, studenți, profesori, cadre didactice și antreprenori din regiune.
Utilități. Beneficiarii EU4Innovation Centre vor avea acces la rețele de internet la viteză și sisteme audio-video de ultimă generație pentru activitățile comunitare. Centrul va găzdui spații comune de relaxare, sport, mini-cafenea și chiar cazare în conformitate cu conceptele globale de „co-living” și „co-working” – comodități necesare pentru administrarea programelor de startup și găzduirea participanților la conferințe.
Despre EU4Moldova: Startup City Cahul
„EU4Innovation Centre” este una dintre principalele realizări ale proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, finanțat de Uniunea Europeană (având un buget total de 6.8 mln.de euro) în parteneriat cu Suedia și implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Centre – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.
Mai multe despre proiect pe www.startupcitycahul.md

Noutați dupa tema