Noutaţi

Când nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Martie, a.2021Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Igor CORMAN: ”Pandemia a  solicitat revederea tuturor planurilor”

Igor CORMAN: ”Pandemia a solicitat revederea tuturor planurilor”

Interviu al Agenției InfoMarket

Agenția știrilor de afaceri InfoMarket realizează în parteneriat cu Zona economică liberă ”Bălți” proiectul ”InfoMarket -20: ProInvest-2020”. Invitatul de astăzi este directorul companiei SEBN Moldova, Igor Corman.

Sumitomo Electric Bordnetze SE (SEBN SE) este un producător mondial de cablaje auto și componente electrice. La cele 41 de fabrici ale sale din 14 țări sunt peste 39 de mii de angajați.

Sumitomo Electric Bordnetze SE (SEBN SE) și-a început activitatea în Moldova la sfârșitul anului 2015. În mai puțin de doi ani, pe 30 octombrie 2017, la Orhei a fost dată în exploatare cea mai modernă fabrică din Moldova, SEBN Moldova, cu suprafața de 28 mii m.p. La întreprinderea care asigură locuri de muncă bine plătite și cu condiții de activitate decente, muncesc în jur de 3500 de oameni.

Punctul culminant în activitatea companiei a fost înregistrat în anul 2019, cânda fost valorificată integral capacitatea maximă de personal, în legătură cu creșterea volumelor de producție din partea clientului Volkswagen. Este vorba de comenzi de cablaje electrice pentru VW T6 și pentru noul proiect VW T6 PA.

InfoMarket: Cum a influențat situația pandemică asupra realizării planurilor companiei pentru 2020?

Igor CORMAN: Extinderea pandemiei COVID-19 și introducerea măsurilor de restricție în majoritatea țărilor au avut un impact major asupra tuturor domeniilor de activitate, inclusiv şi asupra industriei automotive. Acest lucru a solicitat revederea tuturor planurilor și a impus acțiuni ferme și durabile. În termeni restrânși, am acționat prompt pentru asigurarea implementării stricte a măsurilor de prevenție și protecție de COVID-19 la locul de muncă, continuității activității de producere în noile condiții, păstrării angajaților. Au fost provocări - provocări serioase în aceste împrejurări, pe care le-am depășit împreună.

InfoMarket: În ce măsură pandemia a afectat activitatea companiei, forța sa de muncă și cum compania planifică să acționeze după anularea stării de urgență?

Igor CORMAN : Din cauza pandemiei, am fost nevoiți să sistăm temporar activitatea de producere - o reacţie în lanț ce a vizat majoritatea fabricilor din grupul SEBN, scopul urmărit fiind încetinirea răspândirii pandemiei. Practic nu am activat în luna aprilie, iar în mai, am demarat procesul de relansare treptată a activităţii, în condiții de maximă siguranță. În momentul de față, continuăm procesul de relansare, luând în calcul şi cererea din partea clientului nostru. Mizăm pe angajamentul și flexibilitatea angajaților noștri: treptat trebuie să ne adaptăm la noile realități, în care măsurile de prevenție, protecție și siguranță la locul de muncă sunt primordiale. Trebuie să proiectăm căi diferite pentru a lucra împreună, inclusiv luând în calcul și lucrul la distanță.

De comun acord cu Oficiul Central, am stabilit o serie de măsuri de prevenție strâns legate de specificul activității fiecărui angajat, bazându-ne pe coordonatele: Informare - Motivare - Acțiune. Toți angajații au fost informați cu privire la specificul infecției cu COVID-19, simptome și riscuri de infectare. În acest sens, au fost elaborate și distribuite diverse materiale informative (pliante, broșuri, postere), menite să informeze și să sensibilizeze angajații cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție la locul de muncă, în transport, în cantină, acasă sau în mediul public. Am asigurat toți angajații cu echipament de protecție și materiale dezinfectante, am ajustat programul de activitate pentru a reduce riscul de infectare, am reorganizat spații pentru asigurarea distanței fizice, realizarea triajului zilnic al angajaților, dezinfecția multiplă pe parcursul zilei a unităților de transport, cantină, vestiare, etc. Mizăm mult şi pe disciplina fiecărui angajat, explicând necesitatea de a respecta cu strictețe regulile de protecție pentru binele propriu și pentru cel comun.

Cu siguranță, adaptarea la noile condiții de activitate este dificilă, însă avem determinarea necesară de a trata problemele ca provocări ce solicită implicare activă, soluții inovative și, nu în cele din urmă, lucru în echipă. Chiar dacă pentru o perioadă producția a fost stopată, angajații noștri, aflați în șomaj tehnic, au fost remunerați conform prevederilor legislației. În ciuda reducerii la momentul de față a volumului de producere, suntem determinați să depășim această situație, în cel mai bun mod pentru angajați.

InfoMarket: Având un personal atât de numeros, nu se putea să nu exercitați o influență asupra vieții publice din regiune...

Igor CORMAN: Angajații noștri – în jur de 3,5 mii de oameni, trăiesc în aproape 200 de localități ale țării. Am făcut totul ca ei să respecte riguros și conștiincior măsurile de protecție și prevenire COVID-19, i-am asigurat cu echipamente individuale de protecție și materiale dezinfectante. Conștientizăm că un angajat informat este unul motivat și, respectiv, activ implicat în răspândirea mesajelor ce ţin de COVID-19 la nivel de familie, rude, apropiați, comunitate.

De asemenea, am fost receptivi la solicitările instituțiilor medicale și administrațiilor publice locale de a oferi suport financiar în lupta cu pandemia în scopul achiziționării de echipamente individuale de protecție, materiale de dezinfecție, logistică, birotică.

InfoMarket: Guvernul a anunțat diferite mecanisme de susținere a businessului. Pot rezidenții ZEL ”Bălți” să profite de ele?

Igor CORMAN: Da, ca orice alt agent economic, SEBN MD poate apela la mecanismele oferite de Guvern în perioada stării de urgență.

InfoMarket: În opinia Dvs., cum statul poate susține sectorul industrial în acest an?

Igor CORMAN: Ar fi oportună adoptarea unor măsuri pentru susținerea agenților economici, cum ar fi amânarea achitării taxelor și impozitelor pe anumite domenii, programe de susținere directă a mediului de afaceri: subvenționarea salariilor angajaților care s-au aflat în șomaj tehnic sau staționare, subvenționarea dobânzilor și programul de rambursare a TVA, alte măsuri de perfecționare a legislației fiscale și vamale. //08.07.2020 – InfoMarket.

Noutați dupa tema