Noutaţi

Ucraina este pregătită să ajute Moldova să importe gaze din UE fără participarea Gazprom și, de asemenea, o invită să își creeze propria rezervă de gaze în unitățile ucrainene de depozitare subterane a gazelor.

Ucraina este pregătită să ajute Moldova să importe gaze din UE fără participarea Gazprom și, de asemenea, o invită să își creeze propria rezervă de gaze în unitățile ucrainene de depozitare subterane a gazelor.

Acest lucru a fost declarat de Ukrtransgaz, menționând că a trimis o propunere Moldovei în legătură cu întârzierea construcției interconectorului România-Moldova, ceea ce a făcut ca partea moldovenească să fie dependentă de negocierile regulate cu Gazprom. Potrivit Ukrtransgaz, utilizarea posibilităților sistemului ucrainean de transportare a gazelor naturale (STG) va reduce riscurile potențiale asociate cu eventuala întrerupere a tranzitului de gaze naturale din Rusia și va garanta securitatea aprovizionării cu gaze către consumatorii moldoveni. Se subliniază că astăzi sistemul ucrainean de transport al gazelor asigură transportul fiabil al cantităților mari de gaze naturale către Europa la prețuri competitive, iar de peste 3 ani Ucraina și-a satisfăcut necesităţile de gaze naturale fără participarea Gazprom. Datorită posibilităților STG, Ucraina importă toate gazele necesare din țările UE. Potrivit Ukrtransgaz, furnizorii moldoveni care utilizează sistemul ucrainean de transport al gazelor pot adopta o abordare similară, ceea ce va permite Moldovei să importe independent gaze naturale din UE, dacă este necesar. În plus, Ukrtransgaz a propus părții moldovenești să-și creeze propria rezervă de gaze în unitățile ucrainene de depozitare a gazelor naturale, pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă a consumatorilor moldoveni în iarna sezonului 2019/2020. După cum s-a menționat, capacitatea totală la punctele de legătură dintre Moldova și Ucraina permite transportul a până la 15 milioane de metri cubi de gaze pe zi, care acoperă pe deplin necesitățile consumatorilor din Moldova. Propunerea oficială a fost trimisă părții moldovenești în primăvara acestui an. Pentru a pune în aplicare un astfel de regim, este necesar să se semneze acorduri privind interacțiunea dintre operatorii de structuri hidraulice în interacțiune în toate punctele de interconectare dintre sistemele de transport de gaze din Ucraina și Moldova în conformitate cu normele europene. În plus, comercianții moldoveni trebuie să semneze acorduri privind transportul și depozitarea gazelor naturale. Aceste acorduri nu creează obligații financiare pentru partea moldovenească, dar, în același timp, oferă posibilitatea de a transporta gaze prin STG ucrainean pentru a importa gaze în Moldova sau pentru a pompa gaze în spații ucrainene de depozitare a gazelor, dacă este necesar. Anterior, partea ucraineană a propus, de asemenea, UE să creeze o rezervă suplimentară de gaze în STG ucrainean de 3-4 miliarde de metri cubi pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze către țările din Europa de Est, care în prezent primesc în principal gaze din Rusia.// 14.06.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema