Noutaţi

Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile,  investitorii – veniturile

Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile

Doi ani stresanți pentru piața valorilor mobiliare de stat (VMS) s-au scurs. Totul a revenit la ”poziția de start” de la finele anului 2014. Acum, de la finele anului 2016, atractivitatea pieței  valorilor mobiliare de stat a revenit în cadrul leneș al ratelor reduse și a cererii impuse. 
 
Impuse, pentru că pentru investitorii din Moldova (întâi de toate pentru cei interni) există doar două două surse de investire ”permise oficial” - depozitele și VMS. Vorbind despre investitori, este vorba în primul rând despre bănci și companiile de asigurări, pentru care legea și actele normative indică păstrarea unei cote de rezerve în active de o lichiditate înaltă, care sunt depozitele și VMS. 
 
Agenția InfoMarket, analizând în primăvara anului  2015, datele publice ale BNM, a stabilit că balanța Băncii Sociale la finele lunii noiembrie 2014 s-a schimbat cu 14,02 miliarde de lei. Astfel, anume în noiembrie 2014 s-a finalizat operațiunea ”miliardul” prin acumularea mijloacelor, convertirea lor în valută și transferarea peste hotare. (Pentru cei care nu mai țin minte, pe data de 30 noiembrie 2014, duminică, au avut loc alegeri parlamentare, adică totul a avut loc până la scrutin).
 
Întâi de toate, reflecția a avut loc pe cel mai sensibil segment – piața valutară. La începutul acelui ani – pe 5 ianuarie 2014 – cursul de schimb al valutei naționale față de dolarul SUA era de 13,0242; pe 3 iulie – 14, 0884. Dar asta a fost o devalorizare stabilită, care nu a atras o atenție deosebită. Iar în noiembrie s-a atestat o creștere bruscă. Pe 21 noiembrie, cursul de schimb era deja de 15,0734. Anume în noiembrie (până la alegeri)  au avut loc ultimele operațiuni de cumpărare a valutei, din marea operațiune ”miliardul”, care în mare parte a fost oferită de BNM din rezervele valutare și anume în luna noiembrie volumul operațiunilor pe piața valutară fără virament a constituit suma record de 1,8 mlrd USD (în echivalent). 
 
Acești indicatori vorbesc de la sine: punctul de plecare al crizei este luna noiembrie 2014. Prima care a reacționat a fost piața valutară, unde vârful crizei a fost simțit la începutul anului 2015. Pe 18 februarie a fost înregistrat cel mai mic curs de schimb al leului față de dolar din toată istoria cursului oficial – 20, 9933. Pe piață cursul ajungea și la 26,6 lei pentru un dolar. 
 
După piața valutară au urmat și ceilalți indicatori – rata de bază a BNM, ratele pentru VMS, la depozite, credite ….creșterea inflației. 
 
Iată cum arată cei doi ani în grafică:  

VERSIUNEA COMPLETA ESTE DISPONIBILA PRIN SOLICITARE LA redactor[at]infomarket.md 

Noutați dupa tema