Noutaţi

Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de Septembrie 30 a.2019"Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Vinuri spumante de calitate și bunele practici franceze. Un oenolog din Franța a ținut un curs pentru vinificatorii moldoveni despre producerea vinurilor spumante

Vinuri spumante de calitate și bunele practici franceze. Un oenolog din Franța a ținut un curs pentru vinificatorii moldoveni despre producerea vinurilor spumante

Vinurile spumante de calitate sunt obținute după parcurgerea unui proces complex, ce implică mult timp, multă muncă și îndemânare. Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat un seminar cu tematica „Bunele practici la producerea vinurilor spumante” pentru a contribui la creșterea calității Vinului Moldovei. Cursul desfășurat timp de 3 zile a fost ținut de un oenolog din Franța și a adunat peste 60 de oameni, reprezentanți ai sectorului vitivinicol și universitar din țară.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Oficiul Național al Viei și Vinului are ca obiectiv de bază creșterea calității vinurilor produse în Moldova. De aceea, în cadrul programului de implementare a sistemului de calitate „Wine Academy”, organizăm periodic diferite vizite de studiu, seminare și conferințe tematice destinate sectorului vitivinicol pentru ca cei mai buni experți străini să-și împărtășească experiența și pentru ca bunele practici ale altor țări să fie implementate și la noi.”

Seminarul a fost ținut de Richard Marchal,  lector superior la Universitatea din Reims Champaghe – Ardenne, oenolog biochimist din Franța. Printre principalele subiecte abordate se numără  tehnicile de selectare a mustului, tratatea corectă a vinului materie primă pentru producerea spumantului, efervescența și spumarea, dar și tehnica degustării corecte. 

Richard Marchal, oenolog biochimist, Laboratorul de Oenologie și Chimie Aplicată, Franța: „Producerea unui vin spumant de calitate presupune multă muncă și răbdare. Pe lângă acestea, vinificatorii trebuie să țină cont de mai mulți factori care influențează produsul final. Însă cea mai mare atenție trebuie acordată concentrației alcoolului în vin și conținutului de  proteine, obținute în urma autolizei drojdiilor din vin, care au un impact major asupra efervescenței și perlării vinului spumant.  Or, creșterea concentrației de alcool și tratarea greșită a vinului poate diminua drastic crearea spumei și a perlelor caracteristice unui vin spumant.”

Expertul francez a vorbit și despre cei mai importanți factori care influențează calitatea vinului spumant: momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor, starea sanitară a strugurilor, soiul ales pentru producere, fracționarea mustului, tratarea corectă a vinului materie primă, precum și conținutul de anhidridă sulfuroasă în vinul materie primă. 

La seminar au participat peste 60 de persoane, oenologi și reprezentanți ai unităților vitivinicole care produc vinuri spumante, profesori, studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Centrul Național de viticultură și vinificație din Moldova, Institutul Național Științific Practic de Horticultură și Produse Alimentare din Moldova.

Datele statistice pentru 2018 arată că, în Republica Moldova au fost produse 2.5 milioane de decalitri de vin, dintre care 2% erau spumante cu Indicație Geografică Protejată (IGP).  

 

Noutați dupa tema