Noutaţi

În ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Aprilie, a.2020Oamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Principalii indici ai BVB au depãșit în mod semnificativ performanța obligațiunilor guvernamentale în ultimii 7 ani, potrivit unui studiu PwC România

Principalii indici ai BVB au depãșit în mod semnificativ performanța obligațiunilor guvernamentale în ultimii 7 ani, potrivit unui studiu PwC România

Profitabilitatea medie anualã a indicilor bursieri a fost cu 4,8% peste cea a obligațiunilor guvernamentale în perioada 2012-2018, fapt care a recompensat investitorii care și-au asumat un risc mai mare alegând plasamentele pe piața de capital. Cu toate acestea, recentele mãsuri fiscale au dus la diminuarea profitabilitãții medii anuale, de la nivelul de 6,1% înregistrat în perioada 2012-2017 conform analizei din cadrul primei ediții a studiului publicat de PwC;

Indicele BET-TR a crescut cu 4,3% exprimat în lei pe parcursul anului 2018, dar a avut o performanțã semnificativ mai scãzutã decât cea de 19,1% înregistratã în 2017;

Evoluția indicilor BET și BET-TR raportat la CDS-uri în perioada 2007-2018 aratã faptul cã Bursa de Valori București este foarte sensibilã la percepția asupra riscului de țarã;

Un studiu al PwC România (Valuation multiples in the context of Bucharest Stock Exchange and local M&A market), care a comparat performanța principalilor indici ai Bursei de Valori București (BET și BET-TR) cu randamentul la maturitate al obligațiunilor guvernamentale românești, a indicat faptul cã indicii pieței de capital au generat un câștig suplimentar (peste cel al obligațiunilor guvernamentale) de 4,8% în cazul BET și, respectiv, 13,9% în cazul BET-TR în ultimii 7 ani. Randamentele superioare au compensat astfel investitorii care și-au asumat un risc investițional mai mare prin plasamentele în acțiuni. Randamentul mediu anual ar fi fost încã și mai mare dacã recent introdusele mãsuri fiscale și legislative nu ar fi dus la scãderea semnificativã a cotațiilor acțiunilor listate la BVB.

De asemenea, randamentele din dividende generate de companiile listate pe piața localã de capital sunt la niveluri mai ridicate comparativ cu cele oferite de cele listate pe piețele mai mature. Astfel, randamentul mediu din dividende a fost de 8% în 2016 (cel mai mare randament din dividende din lume la acel moment), 7,9% în 2017 și 7% în 2018.

În urma corecțiilor pieței din ultimul trimestru al anului 2018, multiplii de evaluare ai companiilor listate la BVB au scãzut semnificativ și sunt acum la nivelul minim al ultimilor cinci ani în cazul sectoarelor financiar, petrol și gaze și servicii medicale, aratã studiul PwC.

”Prețurile actuale ale acțiunilor, raportate la profiturile companiilor, sunt la niveluri atractive pentru investitori, dar trebuie avut în vedere și faptul cã, din pricina incertitudinilor fiscale și legislative, piața de capital din România este perceputã ca fiind una dintre cele mai riscante din regiune, dupã cea din Grecia, ceea ce înseamnã cã investitorii așteaptã randamente și mai mari pentru a-și plasa banii în acțiuni locale”, a declarat Sorin Petre, Partener, Liderul Echipei de Servicii de Evaluare și Analizã Economicã, PwC România.

Nivelul mediu al prețului acțiunilor raportat la profiturile companiilor listate (P/E ratio) a scãzut cu 19,6% în 2018 în rândul tuturor sectoarelor analizate comparativ cu aceeași analizã a PwC realizatã în 2017, cele mai scãzute niveluri ale indicatorului P/E fiind în sectorul de Petrol și Gaze și Servicii Financiare (de 7,5 și respectiv 7,6), în vreme ce nivelurile cele mai ridicate s-au înregistrat în industria bunurilor de larg consum (14,5) și în cea de electricitate (14,3). Nivelurile indicatorului P/E de la BVB sunt semnificativ mai mici decât cele de dinainte de criza financiarã, ceea ce denotã o atitudine mai conservatoare a investitorilor în privința evaluãrii activelor de pe piața de capital și, potențial, acțiuni subevaluate.

Sectoarele Petrol și Gaze și Servicii Medicale au înregistrat cea mai scãzutã volatilitate la nivelul indicatorului P/E, fiind percepute de investitori drept sectoare cu o performanțã financiarã mai stabilã, în timp ce sectorul de electricitate a înregistrat cea mai mare volatilitate în privința acestui indicator.

Analiza pe termen lung a arãtat cã nivelul de capitalizare de piațã al companiilor din sectorul de Petrol și Gaze și din cel al industriei prelucrãtoare, a fost cel mai puțin afectat de ciclurile economice, în vreme ce companiile din serviciile medicale și al industriei bunurilor de larg consum, au fost cele mai afectate de schimbãrile economice adverse, fiind direct conectate la evoluția pieței locale.

”Dacã ne uitãm la capitalizarea pieței de capital, se observã faptul cã România are o piața bursierã mult sub potențialul economic, cu o pondere a capitalizãrii bursiere în PIB de doar 16%, în vreme ce Croația, Grecia, Bulgaria, Cehia și Ungaria au o pondere mai mare a capitalizãrii bursiere raportat la PIB (35% - Croația, 29% - Grecia, 24% - Bulgaria, 20% - Cehia și 19% - Ungaria). Cu alte cuvinte, avem un potențial mare de dezvoltare și un mare pas înainte ar fi includerea BVB pe lista piețelor emergente, fațã de statutul actual de piațã de frontierã. Marele obstacol fațã de o astfel de promovare este lichiditatea scãzutã a pieței de capital local dar și, din pãcate, frecventele schimbãri legislative și fiscale, care nu au ajutat la îmbunãtãțirea percepției asupra pieței locale de capital. Acestea au avut un impact negativ asupra pieței, scãzând valoarea companiilor listate și majorând primele de risc. Pe 19 decembrie 2018, ziua în care s-a anunțat OUG 114, indicele BET a scãzut cu 11,2%, anulând într-o singurã zi creșterea acumulatã pe parcursul întregului an”, a explicat Ileana Guțu, Senior Manager, Servicii de Evaluare și Analizã Economicã, PwC România.

În ultimul an am asistat la o singurã ofertã publicã inițialã la BVB, cea a producãtorului de vinuri Purcari, care a adus mai mult de 70 de milioane de Euro pe piața de capital, însã s-a înregistrat o scãdere semnificativã în activitatea pieței primare de capital fațã de nivelul din 2017, când au fost încheiate 4 IPO-uri, incluzând listarea masivã a Digi Communications.

“Deși România a înregistrat o creștere economicã impresionantã în ultimii câțiva ani, iar PIB/capita exprimat la paritatea puterii de cumpãrare a crescut la 60,7% din media UE 28, reflectând procesul de convergențã economicã, piața localã de capital nu a beneficiat în aceeași mãsurã de pe urma acestei creșteri economice. Autoritãțile ar putea accelera dezvoltarea pieței bursiere locale prin repornirea procesului de listare a companiilor de stat, dar și, încã și mai important, prin menținerea unui cadru fiscal și legislativ stabil și predictibil”, a conchis Sorin Petre.

Despre studiu

Studiul prezintã tendințele multiplilor de evaluare pentru 80 de companii listate la BVB, acoperind perioada 2007-2018, cu un accent pe cele din sectorul bunurilor de larg consum, petrol și gaze, servicii financiare, servicii medicale, producție industrialã, industria materialelor de construcție și cel al electricitãții.
Toate datele financiare utilizate în acest studiu au fost furnizate de S&P Capital IQ, Mergermarket, ISI Emerging Markets și Bloomberg. PwC nu a verificat, validat sau auditat aceste date financiare și nu poate da asigurãri în privința corectitudinii acestor cifre. Actuala analizã acoperã perioada ianuarie 2007-decembrie 2018 și reflectã performanța sectoarelor economice selectate de-a lungul mai multor cicluri economice.

Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi încredere în sânul societãții și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajutã organizațiile și indivizii sã creeze valoarea adãugatã de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentã în 158 de țãri cu mai mult de 250.000 de specialiști dedicați oferirii de servicii de calitate de audit, consultanțã fiscalã și consultanțã pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastrã și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

© 2019 PwC. Toate drepturile rezervate.

PwC se referã la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridicã.

Noutați dupa tema