Noutaţi

Când nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Martie, a.2021Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

„Ne-am îndrăgostit de ospitalitatea moldovenilor.” Doi renumiți bucătari din Marea Britanie au oferit consultanță vinăriilor și agropensiunilor din țară

„Ne-am îndrăgostit de ospitalitatea moldovenilor.” Doi renumiți bucătari din Marea Britanie au oferit consultanță vinăriilor și agropensiunilor din țară

 „Moldova merită a fi vizitată de milioane de turiști anual”. Este concluzia cu care au plecat acasă Sven Hanson Brit și Kae Shibata, doi renumiți bucătari din Marea Britanie, după ce au petrecut în Moldova 7 zile intense, pe durata cărora au împărtășit din secretele lor cu colegii din breaslă care activează în vinăriile și agropensiunile turistice din țară. Vizita chefilor face parte din Programul de Accelerare a Turismului Vitivinicol în Moldova, scopul căruia este de a ameliora calitatea serviciilor oferite turiștilor care aleg destinațiile oenoturistice din țara noastră. 


Pe durata vizitei lor, bucătarii profesioniști au făcut turul vinăriilor și pensiunilor din țară, analizând minuțios meniurile și oferind sfaturi în privința îmbunătățirii și diversificării acestora, în concordanță cu trendurile occidentale. Astfel, bucătarii vinăriilor „Asconi”, „Chateau Vartely”, „Cricova”, „Castel MIMI”, „Poiana” și „Purcari”, au avut marea șansă să gătească cot la cot cu Sven Hanson Brit, finalistul celebrului show TV „Masterchef: The Professionals”, ediția 2014, deținătorul Premiului de Excelență al Academiei de Arte Culinare din Londra, care și-a lăsat amprenta de chef în meniurile celor mai celebre restaurante din Marea Britanie, inclusiv The Ritz Hotel din Londra, care deține o stea Michelin. Sven a fost cucerit de sarmalele și mămăliguța moldovenilor, dar mai cu seamă de deschiderea acestui popor. Iar în schimb, i-a învățat pe bucătarii moldoveni tehnici gastronomice de ultimă oră, dar și cum să creeze meniuri de nișă, care să corespundă tendințelor globale și totodată să păstreze specificul local.
 
Sven Hanson Brit, Chef, Marea Britanie: „M-am îndrăgostit de Moldova. M-am îndrăgostit de pădurile și râurile ei, de căprițele de pe pășuni, dar întâi de toate... de oamenii acestei țări și de ospitalitatea lor.” 
Iar colega lui, Kae Shibata, patiser din Marea Britanie, a oferit master-class-uri „dulci” bucătarilor din pensiunile agroturistice din Orheiul Vechi. Astfel, tradiționalele deserturi, precum „Cușma lu Guguță” sau cornuleții cu magiun au beneficiat de un „upgrade” din partea talentatului Sous Chef, care activează la același legendar The Ritz Hotel din Londra. Kae a oferit consultanță și în privința diversificării meniurilor din pensiuni, pentru ca acestea să corespundă solicitărilor turiștilor vegetarieni, vegani sau ai celor cu intoleranță la gluten.

Kae Shibata, Sous-chef – patiser, Marea Britanie
: „Anume oamenii sunt cei care fac din Moldova o destinație turistică unică. Autenticitatea acestei țări se datorează poveștilor umane, fie că e vorba de o familie de vinificatori cu tradiții sau de un restaurant rural de succes, administrat de o tânără femeie care a transformat gătitul plăcintelor în artă.” 

Sesiunile de formare și instruire cu experți internaționali din cadrul Programului de Accelerare a Turismului Vitivinicol în Moldova sunt organizate și finanțate de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Oficiul Național al Viei și Vinului, în parteneriat cu Asociația Națională de Turism Receptor (ANTRIM). Misiunea lor este de a racorda serviciile oenoturistice la tendințele moderne din piețele-țintă, în contextul creșterii constante a fluxului de străini care vizitează țara noastră. 

Diana Lazăr, vice-director al Proiectului de Competitivitate din Moldova: „În perioada mai – iunie 2019 Proiectul de Competitivitate din Moldova în parteneriat cu ONVV organizează sesiuni de formare cu experți de talie internațională, conform necesităților semnalate de actorii-cheie din sectorul turismului vitivinicol. Această inițiativă are drept scop diversificarea ofertei oeno-gastronomice pe care o propun vinăriile și pensiunile din țară și, ca urmare, creșterea numărului de străini care vor să descopere Moldova ca destinație turistică. Vizita celebrilor chefi din Marea Britanie vine să alinieze tradițiile culinare ale poporului nostru la tendințele europene și ne va ajuta să consolidăm auteticitatea bucătăriei moldovenești, ce urmează să devină mult mai accesibilă gustativ pentru cât mai multe categorii de turiști, bunăoară, pentru cei cu cerințe nutriționale speciale.” 

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Atunci când vorbim despre oferta oenoturistică a Moldovei nu ne referim doar la Vinul Moldovei, ci la o experiență complexă, care înglobează o excursie, o degustare de vinuri, o cină în restaurant, o asociere corectă a vinurilor cu bucatele, o servire corectă a ambelor și nu în ultimul rând, un meniu divers, care să amplifice plăcerea de a savura un vin de calitate. Moldova devine din ce în ce mai vizitată de străini din toate colțurile lumii și misiunea noastră e să-i învățăm pe prestatorii de servicii oenoturistice să fie flexibili față de solicitările oaspeților și totodată să păstreze unicitatea ofertei noastre.”

Sesiunile de formare și instruire din cadrul Programului de Accelerare a Turismului Vitivinicol în Moldova vor continua pe parcursul următoarelor săptămâni, în țara noastră fiind planificată sosirea oenologilor, oenoparfumerilor și somelierilor cu renume. 
 

Noutați dupa tema