Noutaţi

La cea de-a doua ediție a Galei Turismului vor fi premiate inițiativele de promovare a turismului receptor în Republica Moldova

La cea de-a doua ediție a Galei Turismului vor fi premiate inițiativele de promovare a turismului receptor în Republica Moldova

Gala Turismului Republicii Moldova, unul dintre evenimentele emblematice ale industriei turismului a Republicii Moldova și-a lansat platforma de comunicare iar astfel a fost dat startul procesului de votare pentru turismul receptor din Moldova. Aflat la cea de-a doua ediție, Gala Turismului își propune să promoveze destinațiile turistice din țară și să stimuleze participarea agenților economici la dezvoltarea industriei de turism receptor și intern.

Evenimentul, care va avea loc în data de 7 aprilie 2017, este organizat de Federația de Promovare a Turismului din Republica Moldova, în colaborare cu alte asociațiile de profil din domeniu, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și a Agenției Suedeze de Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida), prin Proiectul de Competitivitate din Moldova.

 

Alexandru Filipschi, președintele Federației de Promovare a Turismului din Republica Moldova: „Țara noastră se bucură de multiple atracții turistice care nu sunt exploatate suficient și care pot atrage mult mai mulți vizitatori. Pentru dezvoltarea acestui sector, muncesc sute de oameni și zeci de companii, iar Gala Turismului vine să le răsplătească eforturile și să le recunoască meritele.” 

 

Astfel,  până pe 31 martie toți doritorii pot vota pe pagina online a evenimentului http://galaturismului.fptm.md/ top 10 pentru cele 20 de categorii dedicate turismului:

·        Agenții de turism emițător din RM

·        Agenții de turism receptor din RM

·        Oameni ai turismului emițător din RM

·        Oameni ai turismului receptor din RMUnități de cazare turistică din RM amplasate în Chișinău

·        Unități de cazare turistică din RM amplasate în afara Chișinăului

·        Ambasadori ai turismului din RM

·        Destinații turistice recomandate turiștilor străini

·        Branduri ce promovează turismul din RM

·        Ghizi de turism din țară recomandați turiștilor străini

·        Vinuri din RM recomandate turiștilor străini

·        Vinării din RM recomandate turiștilor străini

·        Restaurante recomandate turiștilor străini

·        Resurse media de promovare a turismului din RM

·        Evenimente ce generează flux de turiști străini

·        Meșteri populari ce promovează RM

·        Transportatori avia ce operează curse în RM

·        Transportatori auto ce operează curse în RM

·        Bucate îndrăgite de turiștii ce vizitează RM

·        Proiecte de dezvoltare a turismului din RM.


Mai mult, oricine poate participa la concursuri tematice pentru promovarea turismului receptor. Câștigătorii la cele 20 de topuri vor fi aleși în baza unei medii formate din 50% din voturile acumulate și 50%  în baza votului acordat de consiliul de experți. Cei care vor acumula cele mai multe puncte vor fi premiați  în cadrul Galei Turismului Republicii Moldova.

 

 

Sergiu Botezatu, Manager Superior de Proiecte, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID): „Sectorul turismului are un potențial mare de creștere și poate fi competitiv pe piețele internaționale, iar Gala Turismului este un eveniment de referință pentru industrie. USAID Moldova și Guvernului Suediei susțin dezvoltarea turismului receptor, care poate deveni un motor de creștere economică și creare a locurilor de muncă, în special în zonele rurale, contribuind astfel la reducerea sărăciei și a migrației.”

 

 

Natalia Țurcanu, director executiv,  Asociația Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM) : „ANTRIM se aliniază la acest eveniment dedicat promovării și stimulării turismului în Republica Moldova, aceasta fiind una din misiunea noastră. Gala Turismului este, totodată, un eveniment care consolidează toate verigile componente ale turismului receptor și este un exemplu elocvent de inițiativă și colaborare a actorilor din sectorul privat turistic. Asociația noastră va contribui la promovarea clasamentelor prin intermediul resurselor noastre de comunicare on-line.”

Organizatorii își propun ca prin Gala Turismului să promoveze destinațiile turistice la nivel internațional, dar și local, astfel încât cetățenii să cunoască cel puțin 10 atracții și trasee turistice care să poată fi propuse oricând și oricărui potențial vizitator. Mai mult, evenimentul va sparge stereotipurile și va demonstra  că în Republica Moldova există turism și atracții turistice.

 

Despre industria turismului

Începând cu anul 2013, cu sprijinul USAID Moldova, au fost realizați pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea Republicii Moldova drept o nouă destinație turistică, fiind definită și oferta turistică a țării. Pentru a spori atractivitatea Moldovei din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic, precum și pentru a valorifica tradițiile milenare în vinificație, turismul vinicol a fost identificat ca fiind produsul turistic cu cel mai mare potențial de creștere.

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, a adoptat o abordare complexă a domeniului, care se concentrează asupra următoarelor aspecte: promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețele-cheie (campanii, expoziții, branding de țară cu Pomul Vieții și Vinul Moldovei, promovare în presa internațională etc.); modernizarea serviciilor turistice (vinării, pensiuni rurale, artizani etc.); dezvoltarea de noi produse turistice (tururi vinicole și gastronomice, drumeții, ciclism, MICE); îmbunătățirea forței de muncă a sectorului (cunoștințe despre produse, serviciul clienți etc.); creșterea calității furnizorilor de servicii turistice; asigurarea unui cadru legal favorabil pentru turismul intern; elaborarea unei politici de turism și a unei strategii în comun cu Organizația Mondială a Turismului.