Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de Octombrie 31 a.2019Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cum este hărțuit un investitor străin în Moldova

Cum este hărțuit un investitor străin în Moldova

 Ziarul „Komsomoliskaia Pravda” a publicat o amplă investigație despre situația în care a nimerit agentul economic străin GRAND OIL, care intenționează să deschidă o stație PECO în orașul Cimișlia.

Sursa notează că, deși are toate actele în regulă, a obținut permisiunile de la toate organele abilitate ale statului și a construit stația PECO, Primăria din localitate se opune activității companiei. Mai mult ca atât, Primăria se opune chiar și în condițiile în care agentul economic a reușit să obțină câștig de cauză în instanțele de judecată, având la mână decizii irevocabile ale acestora.

În investigație sunt citați reprezentanții companiei GRAND OIL, care susțin că autoritățile locale din Cimișlia le pun intenționat piedici în începerea activității lor. Mai mult, este publicată și interceptarea unei convorbiri telefonice dintre reprezentantul GRAND OIL și o persoană cu funcție de răspundere de nivel local, care practic recunoaște că, deși agentul economic are actele în regulă și respectă legislația, nu vrea să le elibereze o autorizație, sugerând că ar avea indicații de la Primarul orașului.

Cei de la GRAND OIL își exprimă nedumerirea în raport cu poziția Primăriei Cimișlia, menționând că construcția benzinăriei se încadrează perfect în Planul Urbanistic General al orașului. Mai mult ca atât, în investigație se menționează că alte două benzinării activează fără probleme pe aceeași stradă din orașul Cimișlia.

O altă nedumerire a celor de la GRAND OIL este că autoritățile locale din Cimișlia refuză o donație a companiei pentru dezvoltarea orașului de circa 200 mii lei, dar și faptul că se face total abstracție de cele 15 locuri noi de muncă pe care intenționează să le deschidă, de cele 112 mii lei pe care ar urma să le primească orașul anual de la această companie ca urmare a achitării taxei locale.

GRAND OIL îl acuză pe Primarul or. Cimișlia că s-a implicat personal în împiedicarea accesului comercial în localitate a companiei, „probabil urmărind executarea unei comenzi, care bineînțeles nu este în avantajul localității și satisface un interes străin”.

De asemenea, în investigație se menționează că, oricât de multe eforturi ar depune Primul ministru pentru atragerea investițiilor străine în Moldova, până nu vor fi soluționate problemele de acest fel, aceștia, chiar dacă vor veni, vor pleca repede de aici.

Sursa notează că nu a putut afla opinia Primarului de Cimișlia la această temă, dar rămâne deschisă pentru publicarea acesteia în momentul în care va fi expusă.

Notă: Varianta deplină a investigației, dar și cele 28 de documente utilizate la scrierea materialului, precum și înregistrarea convorbirii audio menționate, pot fi găsite la acest link:

http://www.kp.md/daily/26650.5/3670485/


Sursa:
www.oficial.md

Noutați dupa tema