Noutaţi

După Italia, Grecia se alătură Chinei în eforturile acesteia de a-şi extinde puterea economică în Europa. Dar cu grecii nimic nu este sigur

După Italia, Grecia se alătură Chinei în eforturile acesteia de a-şi extinde puterea economică în Europa. Dar cu grecii nimic nu este sigur

Croaţia se visează poarta spre Europa a produselor made in China, Serbia şi Ungaria cred că pot deveni noduri de distribuţie pentru mărfurile chinezeşti în regiune, iar Ungaria se laudă că exporturile Chinei ajung acum la ea mai repede ca oricând în istorie. Ţările Europei de Est văd în China şansa de a deveni jucători importanţi în comerţul european, iar Beijingul le alimentează visele prin deja tradiţionalul summit 16Ă1. Însă ediţia de anul acesta, a opta, a evenimentului aduce guvernelor est-europene un concurent serios pentru aspiraţiile lor: Grecia. Pentru această ţară, China ar avea planuri mari, dar, spune teoria conspiraţiei, acestea sunt împiedicate de jocurile geostrategice dintre marile puteri ale lumii.
Grecia a devenit oficial al 17-lea membru european al clubului iniţiativei de Cooperare între Europa Centrală şi de Est şi China, lansată în 2012 pentru a ajuta proiectul Belt and Road prin care Beijingul vrea să extindă influenţa comercială şi politică chineză. Anterior, Italia, condusă de un guvern populist, a devenit prima economie dezvoltată care s-a alăturat oficial ambiţiilor chineze, trezind îngrijorări printre aliaţii occidentali.
În Grecia, decizia luată recent de Consiliul Central de Arheologie (KAS) de a declara o mare parte a portului Pireu sit de interes arheologic pune bariere unei investiţii de 600 de milioane de euro a gigantului chinez din transportul maritim Cosco, scrie în Greek Reporter Philip Chrysopoulos jurnalist ale cărui lucrări sunt preluate şi de globalresearch.ca, un website axat pe teoria conspiraţiei.

Zf.ro

Noutați dupa tema