Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de Februarie 29 a.2020Va reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Declinul demografic ar putea fi cea mai mare problemă a economiei americane. Constructorii şi fermierii americani tânjesc după imigranţi

Declinul demografic ar putea fi cea mai mare problemă a economiei americane. Constructorii şi fermierii americani tânjesc după imigranţi

Creşterea mai lentă a populaţiei de vârstă activă este o problemă pentru cea mai mare parte a ţării. Ar putea fi o politică de imigraţie ţintită soluţia?
Ani la rând, economiştii americani au considerat schimbările demografice a fi o problemă majoră a Japoniei şi Europei occidentale. Acum, însă, astfel de schimbări ar putea constitui cea mai mare provocare şi pentru economia americană, scrie The New York Times.
Un nou raport al Economic Innovation Group, un think tank din Washington finanţat în mare parte de investitori şi antreprenori tech, arată că 41% din comitatele americane, cu o populaţie combinată de 38 milioane de locuitori, se confruntă cu o astfel de problemă.
La nivel naţional, creşterea mai înceată a populaţiei de vârstă activă a Americii reprezintă un motiv major pentru care forecasterii mainstream se aşteaptă acum ca economia să avanseze cu aproximativ 2% pe an, mai degrabă decât cu 3%, rata obiţnuită din cea de-a doua jumătate a secolului 20.
În total, 80% din comitatele americane au înregistrat un declin al numărului de rezidenţi cu vârste cuprinse între 25 şi 54 de ani în perioada 2007-2017, potrivit raportului, care adugă că tendinţa va continua şi că până în 2037, două treimi din comitatele americane vor avea mai puţini adulţi de vârstă activă decât în 1997, în pofida creşterii generale a populaţiei în perioada respectivă.

Autorii raportului sugerează o potenţială soluţie: o politică a imigraţiei ţintită. Aceştia propun posibilitatea acordării de vize imigranţilor calificaţi cu condiţia ca aceştia să se îndrepte către zone care se confruntă cu un declin demografic. Având în vedere ostilitatea faţă de imigraţie în segmente mari ale ţării, fiecare regiune ar trebui să poată alege dacă să recurgă la astfel de vize ca parte a strategiei de dezvoltare economică.
Sectoarele care tânjesc după mai mulţi imigranţi, în condiţiile în care se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă sunt cel al construcţiilor şi agriculturii.
În construcţii, acest deficit ridică într-un final salariile celor mai puţin calificaţi dintre muncitori, inversând ani de stagnare. În ochii constructorilor însă, această creştere reflectă o realitate demografică ce ar putea pune presiune şi pe alte industrii: scăderea forţei de muncă.
Numărul imigranţilor neînregistraţi din America a scăzut la 10,7 milioane la sfârşitul anului 2017 de la un vârf de peste 12 milioane în 2008.
Deficitul de forţă de muncă ar putea persista o vreme. Potrivit estimărilor Pew Research Center, creşterea populaţiei de vârstă activă va fi foarte redusă în următoarele două decenii. Dacă SUA ar întrerupe fluxul de noi imigranţi, arată Pew, populaţia sa activă ar scădea la 166 milioane în 2035 de la 173 milioane în 2015.

Zf.ro

Noutați dupa tema