Noutaţi

Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de Septembrie 30 a.2019"Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Coroana suedeză s-a prăbuşit la cel mai slab nivel faţă de euro din ultimul deceniu, într-un ciudat efect întârziat al crizei din 2008

Coroana suedeză s-a prăbuşit la cel mai slab nivel faţă de euro din ultimul deceniu, într-un ciudat efect întârziat al crizei din 2008

În urmă cu un deceniu, economia Suediei a trecut prin criza economică mai bine decât multe economii mari ale lumii, însă stabilitatea de atunci ajunge să îi facă rău astăzi, potrivit Bloomberg.
Publicaţia americană notează că problema principală este că piaţa muncii din Suedia nu a făcut aceleaşi ajustări de austeritate în timpul crizei cum au fost forţate să facă majoritatea ţărilor afectate. Drept rezultate, costurile cu forţa de muncă au rămas ridicate.
La puţin peste 10 ani de la criză, acel dezechilibru ajunge să aibă efecte devastatoare asupra monedei Suediei. Săptămâna aceasta, coroana suedeză s-a depreciat la cel mai slab nivel faţă de euro din ultimul deceniu, şi chiar mai mult faţă de dolarul american.
„Coroana suedeză este ieftină, dar nu atât de ieftină pe cât credeţi”, atrage atenţia Richard Falkenhall, specialist în politici monetare în cadrul companiei SEB din Stockholm.
Majoritatea analiştilor au încercat să indice spre dobânda negativă de la banca centrală şi pe achiziţiile de obligaţiuni drept principali factori, însă problema ar putea fi cea a competitivităţii, notează Bloomberg.
În urmă cu un deceniu, Suedia egala zona euro şi SUA în ceea ce priveşte costul forţei de muncă raportat la productivitate, însă începând din 2008, salariile în cea ma mare economie nordică au crescut mai rapid decât în ţări precum Germania, unde o criză mai adâncă a pus presiune pe salarii. Drept rezultat, creşterea productivităţii a fost insuficientă raportată la creşterea salariilor.
„Încă avem creşteri salarale foarte mari, dar ele nu mai sunt echivalate şi de o creştere a productivităţii”, adaugă Falkenhall.
Coroana suedeză se tranzacţionează miercuri dimineaţă la 10,7 faţă de euro, iar analistul crede că nu este posibil ca ea să se aprecieze din nou către o paritate de 9 la un euro, nici măcar pe termen lung.

Zf.ro

Noutați dupa tema