În Moldova, lista jurisdicțiilor care nu respectă standardele internaționale de transparență va fi extinsă, fiind planificată includerea a încă 16 țări.

În Moldova, lista jurisdicțiilor care nu respectă standardele internaționale de transparență va fi extinsă, fiind planificată includerea a încă 16 țări.

Acest lucru este prevăzut pentru proiectele de amendamente la hotărârea Consiliului de administrație al BNM din 2 mai 2013 de stabilire a listei jurisdicțiilor care nu respectă standardele internaționale de transparență, supuse consultărilor publice. Inițial, această listă cuprindea aproximativ 70 de țări și zone offshore (de la Andorra, Anguilla și Antigua și Barbados la Vietnam și Yemen), care nu aplică standarde internaționale de transparență și desfășoară operațiuni suspecte sau operațiuni care fac obiectul Legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului. În prezent, BNM propune adăugarea următoarelor țări și teritorii în această listă: Botswana, Capul Verde, Cambodgia, Curaçao, Ghana, Fiji, Labuan, Maldive, Oman, Samoa Americană, Maroc, Mongolia, Palau, Thailanda, Tunisia, Trinidad și Tobago. Lista este actualizată de Banca Națională a Moldovei pe baza unei analize a ultimelor liste ale Grupului de acțiune financiară pentru combaterea spălării banilor (FATF) pentru jurisdicțiile cu risc sporit, alte jurisdicții care au deficiențe în combaterea spălării banilor / finanțării terorismului, listele UE pentru țările offshore necooperante precum și țările aflate sub monitorizare, listele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale. În plus, a fost luată în considerare ordinea Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor privind aprobarea Ghidului de identificare și raportare a tranzacțiilor suspecte de spălare a banilor. BNM acceptă obiecții, sugestii și recomandări cu privire la proiectul hotărârii până la data de 7 mai. După cum s-a raportat anterior, Banca Națională a Moldovei a aprobat lista jurisdicțiilor care nu îndeplinesc standardele internaționale după amendamentele la Legea instituțiilor financiare adoptate de Parlament, care au interzis băncilor din RM să participe ca acționari în jurisdicții care nu aplică standarde internaționale de transparență și au obligat Banca Națională să întocmească lista corespunzătoare. // 19.04.2019 - InfoMarket.

Noutați dupa tema