Noutaţi

SUA ajută producătorii și exportatorii de produse agricole din Moldova să implementeze un sistem internațional de siguranță alimentară

SUA ajută producătorii și exportatorii de produse agricole din Moldova să implementeze un sistem internațional de siguranță alimentară

În special, aproximativ 30 de procesatori de fructe și legume și exportatori de miere din Moldova participă în perioada 18-19 aprilie la un training privind implementarea unui sistem de management al siguranței alimentelor, bazat pe principiile HACCP. Evenimentul a fost organizat de Proiectul USAID Agricultura performantă din Moldova (USAID / APM) pentru a ajuta companiile să implementeze standarde care să le permită să ofere consumatorilor produse de înaltă calitate și inofensive. HACCP este abrevierea Hazard Analysis and Critical Control Point - a analizei riscurilor și a punctelor critice de control, iar principiile HACCP se bazează pe identificarea pericolelor, controlul și monitorizarea punctelor critice ale proceselor în care calitatea alimentelor poate fi compromisă. În plus, un sistem de gestionare a siguranței alimentelor, bazat pe principiile HACCP, asigură faptul că produsele alimentare sunt sigure pentru consum și nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. Implementarea unui sistem de management al siguranței alimentelor oferă companiilor o serie de avantaje: furnizarea de produse finite inofensive pentru utilizare și asigurarea calității igienice a produselor, prevenind transferul posibilelor boli către consumatori. În același timp, îndeplinirea acestor cerințe mărește eficiența economică prin reducerea consumului de energie, apă, etc., reduce costul de testare a produsului final, reduce numărul reclamațiilor consumatorilor. Respectarea sistemului de management al siguranței alimentelor este obligatorie pentru companiile de procesare și prelucrare a alimentelor din întreaga lume. De asemenea, UE cere societăților de prelucrare care doresc să exporte pe piața europeană să pună în aplicare un sistem de siguranță alimentară bazat pe principiile HACCP. Din acest motiv, importatorii europeni solicită partenerilor din afara UE să demonstreze că aceste standarde sunt respectate. Întreprinderile de procesare și prelucrare a produselor alimentare din Moldova au fost obligate să îndeplinească cerințele sistemului HACCP până la 1 ianuarie 2007. În Moldova, aceste cerințe sunt prevăzute în Legea privind alimentele și în Legea privind igiena alimentară generală. Proiectul USAID / APM vizează să ajute fermierii moldoveni să crească competitivitatea produselor agricole interne cu valoare adăugată ridicată și să-și sporească vânzările pe piețele locale și internaționale.// 18.04.2019 - InfoMarket.

Noutați dupa tema