Noutaţi

Jocuri în ping-pong petrolierDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Ianuarie, a.2021Anul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Expoziția de ceramică decorativ-artistică

Expoziția de ceramică decorativ-artistică

„Poveste de Crăciun. Creații ale ceramiștilor Andrei și Victoria Sclifos”

Avem onoarea să Vă invităm la vernisajul Expoziției de ceramică decorativ-artistică „Poveste de Crăciun. Creații ale ceramiștilor Andrei și Victoria Sclifos”, ce va avea loc miercuri, 23 decembrie 2020, ora 15.00. Expoziția este organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Artistul ceramist Andrei Sclifos este recunoscut prin stilul său inconfundabil de a da viață lutului, creând personaje din poveștile populare și piese decorative, cu măiestria unui pictor și ceramist desăvârșit, ce pune în aplicare vechile tehnici de olărit și noile metode moderne. Domnul Andrei Sclifos este membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova începând cu anul 1993. Doamna Victoria Sclifos, lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, artist plastic, în tandem cu soțul, contribuie la desăvârșirea tehnică și artistică a pieselor de ceramică. Andrei și Victoria Sclifos au fost înalt apreciați la expoziții internaționale din Franța, Italia, Turcia, Germania, Rusia, Belgia, China și România.
Impresionați de aspectul satelor românești, care au păstrat spiritul secolului al XIX-lea, și de personajele din poveștile lui Ion Creangă, ceramiștii Andrei și Victoria Sclifos au creat cele mai caracteristice figuri umane, ce se remarcă prin finețea executării și naturalismul viziunii artistice. În expoziție sunt prezentate lucrări de ceramică ce ilustrează o mahala a satului românesc în timpul iernii și o secvență din obiceiul „Colindatul lângă prispa casei”. Sculpturile și compozițiile decorativ-artistice de diferite dimensiuni impresionează prin diversitatea formelor și a decorului, dar mai ales prin emoțiile ce ne transmit personajele.
Familia de ceramiști Sclifos folosește lutul roşu, obținut prin ardere nereducătoare, și cele mai diverse tehnici de modelare și decorare a ceramicii. Este folosită tehnica de decorare prin angobare, pictura cu pensula, acoperirea cu diverse materiale precum glazura, emailul. Sunt folosite șamota, modelarea manuală și la roata olarului, incizia, sgraffito. Pictura și cromatica folosită se deosebesc prin simplitatea și căldura culorilor ce scoate în evidență culoarea naturală a lutului roșu.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până în data de 14 februarie 2021.

Vă așteptăm cu drag!
or. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, tel. (+ 373) 022 23 88 68, www.muzeu.md.