Noutaţi

Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de Septembrie 30 a.2019"Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Expoziția „Interferențe culturale la Orheiul Vechi”. Piese din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și creațiile artistului plastic Eudochia Robu

Expoziția „Interferențe culturale la Orheiul Vechi”. Piese din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și creațiile artistului plastic Eudochia Robu

Vă invităm în data de 18 mai 2019, ora 15.00, la deschiderea oficială a Expoziției „Interferențe culturale la Orheiul Vechi”. Expoziția reunește piese referitoare la arhitectura populară din  Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, păstrate în colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și este întregită cu lucrările talentatei pictorițe Eudochia Robu.

Interferențe culturale la Orheiul Vechi” este un eveniment cultural ce prezintă o viziune nouă privind casele tradiționale și simbolurile cioplite în piatră la Orheiul Vechi.  Expoziția prezintă piese de patrimoniu alăturate lucrărilor artistului plastic Eudochia Robu. Orheiul Vechi este un leagăn al mai multor civilizații rurale străvechi, ce a dat culturii române un stil inconfundabil în arhitectură. Vă invităm să admirați o lume rurală misterioasă, plină de sacru și profan, ce păstrează ca prin minune, în lumea zbuciumată a modernității, tradiția arhitecturii vernaculare în piatră. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi poate fi descoperită printr-o viziune comună a specialiștilor etnografi, muzeografi și artistului plastic – Eudochia Robu.

Colaboratorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală au colecționat și cercetat mărturiile civilizației în piatră de la Orheiul Vechi și prezintă în această expoziție: capiteluri, fragmente ale stâlpilor de poartă, hogeacuri pentru acoperișurile caselor, porțiuni ale coloanelor de casă în torsadă etc., împreună cu motive de pe coloanele sculptate în piatră. În afară de patrimoniul expus sunt prezentate și fotografii, schițe ale caselor și gospodăriilor țărănești din localitățile de răspândire a tradiției arhitecturii vernaculare în piatră din Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi. Documentele au fost prezentate de cercetătorii științifici, protoiereul mitrofor Manole Brihuneț, doctor în studiul artelor, Varvara Buzilă, dr., Ana Ieșeanu, Aliona Călimanu, muzeografi și arhitecți de la Muzeul Satului, filială a MNEIN.

Suntem convinși că frumusețea și diversitatea elementelor arhitecturale, cu un colorit cromatic deosebit, realizate de gospodari și gospodine, meșteri populari anonimi, la interferența secolelor XIX și XX, se regăsește în viziunea plastică a pictoriței într-o manieră modernă. Forța creației Eudochiei Robu, aidoma altor artiști, este amplificată de spațiul vechi orheian, modelat de ape, înmiresmat de vânt, cerul plutitor, de asemenea modelat de prezența pietrei și lemnului, lutului ... toate lucrate de om, scăldate în lumina soarelui benefic. Picturile Eudochiei Robu conțin aceleași case tradiționale de la Orheiul vechi prezente în expoziție prin schițe și fotografii. Lucrările artistei păstrează „liniștea și culorile filtrate” ale arhitecturii populare, în opinia jurnalistei Antoninei Sârbu. Expoziția este o pledoarie pentru neuitare și salvare a arhitecturii rurale de la Orheiul Vechi.

Expoziția este organizată în contextul nominalizării Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și face parte din programul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2019. Va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august curent.

 

Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82,

www.muzeu.md.